2009. augusztus 1., szombat

10 étel, amit feltétlenül meg kell kóstolnom

Egy újabb lista, aminek az elkészítéséhez a felhívást Sógornőm intézte felém.
Bevallom kicsit meglepődtem, mert utánanézve a játék történetének, kicsit kilógok a sorból, mivel a blogomon egy recept sem szerepel (kivéve talán a Nagyim dödölléjét). Én a főzésből inkább az evésnél veszem ki a részem, és bár néha megvillantom hozzáértésemet az ételekhez, műveimet inkább Drága Ősöm teszi közzé.
Ezért, mert nem akartam szégyent vallani fekete bárányként, jól átgondolva, ízlelő bimbóim elitjére hagyatkozva állítottam össze a listámat.

1. Sushi

Rengeteg variációja létezik, és szinte már művészet, ahogy elkészítik őket. Egy törökországi nyaralás során már kóstoltam, de ha jól sejtem, az csak gyenge utánzata volt az eredetinek. Bár sokan irtóznak a nyers haltól, ha egyszer lehetőségem lesz, a sushi a legvadabb fajtáit is kipróbálnám egy igazi japán étterembe, egy kis wasabival, és ha már ott vagyok, akkor a sake-t (japán rizsbor) sem utasítanám vissza.


2. Croissant

Imádom a "terülj, terülj asztalkám" reggeliket, ahogy minden megtalálható, amit csak az ember kívánhat. Ezekről az asztalokról sosem hiányozhat a frissen illatozó meleg croissant. Teljesen mindegy, hogy édes vagy sós, natur, vagy valamivel töltött, fenséges érzés, ahogy az ember még félálomba tépi szét, és tuszkolja bele álmosan nyitódó szájába, hogy a fenséges íztől rögtön észhez térjen. Minden bizonnyal egy csendes francia utcácska kávézójában, egy illatozó kakaóval esnek a legjobban. És ha már kakaó...


3. Kakaó

Szégyen, nem szégyen, bevallom töredelmesen, 28 évesen, még mindig kakaóval indul a reggelem. Na nem a klasszikus értelemben vett kakaóval, inkább annak a 21. századi rohanásnak megfelelő változatával: Reggel fél 7, óra csörög, Nudli kipattan az ágyból, irány a konyha, szekrényből kedvenc bögre kivesz, tej beleönt, microba betesz 40 mp-re, micro csipog, bögre kivesz, kedvenc kiskanállal 3 kanál instant kakaó beletesz, megkever, megisz. Attól tartok, azért a japán tea szertartáshoz nem hasonlítható, de azért az én "kakaó szertartásomnak" is megvannak a rituális kellékei. És ha már kakaó, hol máshol lehet a legjobb, mint Dél-Amerikában, ami nem csak e nedű miatt, hanem a maja kultúra miatt is álmaim uticélja.

4. Kagyló

Ez is azon étkek közé tartozik, amit már próbáltam, nagyon tetszett, de attól tartok, ehetnék még finomabbat is. Egy szicíliai nyaralás alkalmával ettem fekete kagylót, ami halványodó emlékeim alapján nagyon ízlett. Persze itthon is lehet kóstolni, de azért inkább valami tengerparti városka hagyományos éttermében lenne az igazi. És ha már kagyló, akkor osztriga. Azt hiszem, ha lehetőségem lenne, nem maradna ki a sorból, bár a tudat, hogy élve kellene megenni, azért már nálam is feszegeti a határokat, de hát egyszer élünk.


5. Kaviár

Tudom, elég lesz már ezekből a tengeri kütyükből, de a kaviárt nem hagyhatom ki a sorból. Nem tudom, hogyan, mi módon kerültünk kapcsolatba egymással, de azóta rajongásig szerelmese vagyok. Teljesen mindegy, hogy vörös, vagy fekete, egy szelet pirítós, kevés vaj, kaviár, citromlé és hagyma egyszerűen mennyei étek. Nálunk már évek óta hagyomány, hogy születésnapomra valamelyik rokonomtól egy üvegecske kaviárt kapok ajándékba, ami nálam tartózkodása során rövid életet él meg. De ha már választani lehet, itt sem adnám alább a kaviárok királynőjénél, az arany árával vetekvő beluga kaviárnál.



6. Rockfort sajt

Egyébként is imádom a sajtokat. Teljesen mindegy, hogy milyen színű, állagú, vagy szagú, én mindegyikre vevő vagyok. Attól tartok, nem vállalnék felelősséget magamért, ha egyszer beszabadulnék egy sajtüzembe. De azt hiszem, hogy sajt téren is sikerült beleszerelmesednem egy extrém esetbe, és ez nem más, mint a kék penészes sajt. Legjobban friss, enyhén vajazott kenyérrel, de amibe csak lehet, beleteszem. Isteni tejszínes szószok pikánsabbá tételéhez, de fenséges, mikor a reggelis tükörtojás sárgája köré ráolvadnak a kissé zöldes sajtdarabkák.

7. Parasztrétes, becsületes nevén kelt rétes

Egy olyan étel, amit nem lehet megunni, amiből nem lehet annyit csinálni, hogy az sok legyen. Bár gyenge próbálkozásaink már nekünk is voltak az elkészítésére, a Nagyimnál finomabbat senki nem tud csinálni. Talán azért szeretem, mert finom íze mellett lenyűgöz egyszerűsége, és valahogy a régi idézi elém. Nagy vágyam, hogy egyszer ellessem Nagyim fortélyait, és megközelítsem minőségben azt a szintet, amit ő képvisel.



8. Pizza

Imádom az olasz konyhát. Mindegy, hogy pizza, lasagne vagy bármilyen más tészta étel, szinte nem telik el úgy hét, hogy valamilyen változata ne kerülne az asztalra. És ha már olasz, akkor hol máshol, mint Olaszországban. Talán nem véletlen, hogy az ország is kedvenc uticéljaim között van.


9. Tiramisu

Bár a mascarpone miatt a sajtok között is említést tehettem volna róla, úgy gondolom, hogy ez a csodás, de nem éppen kalóriaszegény édesség méltán kap külön pontot. És ha már a pizza miatt úgyis Olaszországba utaztam, desszertnek biztos lecsúszik egy kisebb adag kávés édesség is.




10. Marhapörkölt

Végül, de nem utolsó sorban egy igazi magyar étel a vörösboros marhapörkölt szeményében nokedlivel.

1 megjegyzés:

  1. Jó kis lista:) Éppen azért kaptad, mert attól, hogy nem gasztró a blogod, még eszel...ha jól emlékszem;) Itt-ott teljesen megleptél:D

    VálaszTörlés