Míg táncoltam, és "világot" láttam, mindig igyekeztem az ország jellegzetességeit megkóstolni. Sőt, mivel a többiekben nem tengett túl a vállalkozó kedv, mindig én voltam az előkóstoló. Egy szardíniai fesztivál alkalmával szerettem bele pl. a tengeri herkentyűkbe, így bármikor kész vagyok rákot, tintahalat, kagylót falatozni.
A kísérletezés a teljesen hagyományos ételekre is igaz.
Általában egy gyerek sem szereti a tökfőzeléket, és majdnem 20 éven keresztül én is kitartottam eme meggyőződésem mellett, hogy sem a tökfőzelék, sem a spenót nem kerülhet a tányéramra. Nos, így közelebb a 30-hoz, ismét tettem egy próbálkozást mindkét étellel. És az eredmény: a tökfőzeléket néha meg lehet enni, de azért túlzásba nem szabad esni, de a spenótot továbbra sem tudták velem megszerettetni.
Szerencsére azért a gyümölcsök tekintetében könnyebb dolga van az embernek, hiszen alapvetően édesnek képzeljük mindegyiket.
Hétvégi bevásárlásunk során került a kosarunkba ez az egzotikus gyümölcs, így gondoltam nosztalgiázom egy kicsit, és talán kedvet csinálok másoknak is a megkóstolásához.
Még gyerekként találkoztam egy nyaralás során a gránátalmával. És be kell vallanom, szerelem volt első látásra.
A kemény kéreg milliónyi apró, ízletes gyümölcshússal körülvett magot tartalmaz, mint egy ékszerdoboz az apró ékköveket.
Bár itthon nem kaphatók olyan nagy gránátalmák, mint a mediterrán országokban, de ízben azért megközelíti az "eredeti" gyümölcsöt.
A gránátalma a szerelem, a bőség ősi jelképe. A mítosz szerint a szerelem görök istenője, Aphrodité a tengerből kilépő szépség lába nyomán csodálatos növények, többek között gránátlama sarjad. A gránántlama a termékenység szimbólumának is tekintik, a sok, szám szerint 613 magja miatt.
A gránátalma nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint, gyümölcscukrot. A szakemberek elsősorban érelmeszesedés és magas vérnyomás megelőzésére ajánlják. A legújabb kutatások szerint a gránátalma segíthet számos rákbetegség megelőzésésben, a gyümölcs hatóanyagai csökkentik a vér koleszterinszintjét és egy úttal korlátozzák a cukor felszívódását a belekben, ezért a cukorbetegség megelőzésében is szerepe lehet.
Ma már szinte minden élelmiszer boltban megtalálható, azonban az árában nagy különbségek fedezhetőek fel. Érdemes keresni az akciókat, főleg az első kóstolásnál.
A neten nagyon sok receptet találni, de bevallon én csak úgy magában szeretem a legjobban. Élénk színe miatt viszont szinte bármit képes feldobni, és édes-savanykás ízével különleges aromát ad az ételnek. Tökéletes kiegészítője salátáknak, húsoknak és édességeknek is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése