2009. november 11., szerda

Kis növényhatározó - Mango

Nem is tudom, miért nem próbáltuk ki eddig, pedig már elég régóta lehet itthon kapni. Valahogy sosem éreztünk késztetés, hogy a nyers gyümölcsöt is megkóstoljuk, pedig például fagyiban már többször ettünk.



A kedvet a mangohoz a kolléganőm hozta meg, aki rendszeresen hoz a munkahelyre desszertként. Egy alkalommal megkínált, és rögtön elhatároztam, hogy gyakran látott vendég lesz nálunk.
Kicsit meglepett, hogy még Drága Ősöm sem kóstolta soha, pedig ő is nagy ínyenc.

A mangó Ázsia egyes országaiban a szerelem szimbóluma, sok helyen az esküvői szertartásokon is megtalálható, így kívánják a bőséges gyermekáldást "elősegíteni". (érdekes, hogy vonzódunk ezekhez a "szerelmes" gyümölcsökhöz)
A mangófa levele mérgező, ezért fogyasztása tilos.
A mangó nem csupán kellemes ízű vitamin- és ásványi anyag forrás, hanem enzime gyomorvédő hatású. A mangó gyümölcshúsának tápértékét nagy szénhidrát tartalma adja. Vitaminok közül megtalálható benne az A-provitamin, B1, B2 és az E vitamin is. Ásványi anyagokban is rendkívül gazdag, hiszen foszfort és kálciumot ugyan úgy tartalmaz, mint nátriumot, magnéziumot vagy vasat. Béta karotin tartalma miatt pedig kiváló káliumforrás. Rosttartalma segíti az emésztést, és a kutatások szerint jótékony hatással van a szívre, valamint csökkenti a vér koleszterin szintjét. (info innen)

Akárcsak a gránátalmánál, még a mangónál is a kísérletező stádiumban tartunk, hiszen csak úgy magában fogyasztjuk.
Igaz így is hihetetlenül ízletes, édes, engem leginkább a barackra emlékeztet.
Idővel azonban biztos kipróbáljuk más ételekhez is, hiszen kiváló társa a salátáknak, sonkának, lazacnak, ráknak, sült húsételeknek, és természetesen fagylaltoknak, krémeknek és süteményeknek.

Mivel nagyon szeretem a növényeket, főlem amelyeket kezdettől fogva pátyolgathatok, biztos vagyok benne, hogy meg fogom próbálni a magot elültetni, és kis növénykét nevelni belőle.
Az eredményekről majd beszámolok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése