2009. október 1., csütörtök

Most akkor vegetáriánus leszek ?!?

Mint már többször említettem, konyhánkban csak néha készül húsos étel, főleg ha férfi is ül az asztalnál. És nem azért, mert nem akarunk húst enni, inkább csak nem kívánjuk.

Ha viszont húsos ételre kerül a sor, nagy élvezettel tudjuk az utolsó húscafatokat is eltüntetni a tányérról.

Egyik hétvégi nagybevásárlásunk során, amit általában a győri Tescoban szoktunk megejteni, éppen szójagranulátumot kerestünk a sorok között kutatva, amikor belebotlottunk egy fiatal emberbe, aki szintén hasonló prblémával küszködött. Közös erővel aztán rátaláltunk a keresett szójás termékekre. Miután mi a kosarunkba tettük a felkutatott zacskókat, indultunk volna tovább a bevásárló listánkon található következő dologért, amikor meglepődve láttuk, hogy a fiatal ember még mindig ott áll a polc előtt, és csak pakolja, csak pakolja a dobozokat a kosarában.
Hát csak megkérdeztük, hogy mi is az. Ő ajánlotta ezt a szójás fasírtport, ha már egyszer ott voltunk, nekünk sem kellett kétszer mondani, hogy próbáljunk ki valami újat. És ha már egyszer ilyen jól beszédbe elegyedtünk, gyorsan cseréltünk egy-két receptet, merthogy időközben kiderült, ideiglenes vásárlótársunk szakács.

Egészen eddig a szekrényben ücsörgött a doboz bevetésre várva. Ma viszont nem akartunk nagy dolgot csinálni a főzésből, így gondoltuk, lesz ami lesz alapon, kipróbáljuk.

Az elkészítése hihetetlenül egyszerű, kezdő háziasszonyoknak is sikerélményt okoz:

A tasak tartalmához hozzáadagolunk 2 dl hideg vizet, így képlékeny masszát kapunk.10 percig pihentetjük. Vizes kézzel ujjnyi vastag pogácsákat vagy rolókat formázunk. Forró olajban mindkét oldalát világosbarnára sütjük. Az elkészített nyers massza felhasználható minden olyan étel elkészítésénél, egyéni ízlés szerint, ahol egyébként fűszerezett darált húst használnánk.

Ma zöldbab főzelékkel házasítottuk össze, a recept Drága Ősömnél fellelhető.

A szójafasírt várakozásunkon felül teljesített, és megállapítottuk, hogy még lesz helye a konyhánkban. Így az eddig rendes fasírttal készített ételeinket (amikbe bevallom töredelmesen, eddig is helyet kapott a szója, és fele hús, fele szójával készültek), lecseréljük a szójafasírttal.

Ez nem azt jelenti, hogy innentől a húsnak még a közelébe sem fogok menni, de azt hiszem, a mérleg nyelve egy picit most elbillent a vegetáriánus lét felé. (Életem Értelme biztos értékelni fogja ezt a változást)

És ami abszolút meglepetésként ér. Édes kis kutyám alapvetően mindenevő, így gondoltuk, hogy leteszteljük, mit szól a fasírt vegetáriánus változatához. De az ő orrát nem lehetett megtéveszteni. Megszaglászta, körbejárta, majd közölte velünk, hogy ezt együk meg mi, neki meg adjunk valami rendes kaját.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése