2009. július 20., hétfő

A 10 legkedvesebb magyar szavam

Reggelente röpke 40 percet vezetek a munkahelyemig, így van időm a rádióban informálódni a nagyvilág dolgairól.
Nem szeretem a komoly témájú adókat, elvégre az embernek induljon jól a reggele. Ezért szoktam a Danubius Pirítós-t hallgatni. A ma reggeli téma nagyon megragadott. A 10 legszebb magyar szót keresték. (meglepődtem, mikor beírtam a keresőbe a "10 legszebb magyar szó" kifejezést, mert rengeteg találatot dobott ki, és köztük rengeteg blog író is megkereste a saját legszebb szavait.)


De mielőtt az én listámat megismernétek, íme egy kis történelem innen:
Kosztolányi Dezső indította az első hasonló szavazást francia mintára, 1933-ban a Pesti Hírlapban. Akkor a következő szavakat találták a legszebbnek az emberek: láng, gyöngy, anya, ősz, szűz, kard, csók, vér, szív és sír. Azóta szinte minden évtizedben volt olyan kezdeményezés, hogy összegyűjtsék a legjellemzőbb, legérdekesebb vagy legszebb szavakat. Legutóbb 1991-ben indított az egyik újság egy ilyen akciót. Az édesanya, a szerelem, a boldogság, a szeretet, a gyermek, a csillag és a haza szavak kerültek fel akkor a listára.

Én annyi változtatással vettem számba a kedvenc szavaimat, hogy nem a mögöttes tartalmat kerestem, hanem csak a szó csengése alapján válogattam.

1. csermely ~ nagyon tetszenek az ly-t tartalmazó szavak, valahogy lágyságot, és mégis dallamosságot adnak a szónak. Persze iskolás koromban nem igazán voltam rajongója ezeknek a szavaknak, mert feleslegesnek tartottam, hogy a magyar nyelvben egy hanghoz két betű is tartozik, de szerencsére az évek változtattak eme érzésemen, és így került egy ilyen a legszebb szavaim közé.


2. galagonya ~ talán csak a gyerekkorom egyik kedvenc Weöres Sándor verse miatt, ahol "őszi éjjel izzik a galagonya, izzik a galagonya ruhája"


3. lappantyú ~ nem tudom megmondani miért, egyszerűen csak szép szónak tartom





4. derelye ~ ismét egy ly-os szó. Nagymamám főztje jut róla mindig eszembe, ami mindig jó érzéssel tölt el, és némileg intenzívebb nyáltermelésre serkent. És nem mellékesen tetszik eme finomság másik elnevezése is, a barátfüle.



5. fűzfa, abból is a szomorúbbik fajta ~ bár tudom, hogy nem nézzük a szó jelentését, de nagyon tetszik a fa formája, mert tényleg olyan szomorú



6. csujogatás ~ ez talán nem meglepő 10 éves néptáncos múlttal a hátam mögött. És ha már itt tartunk, íme az egyik kedvencem: "Volt szeretőm tizenhárom, tíz elhagyott, maradt három, kettő megcsalt, maradt csak egy, azt az egyet, én csalom meg." Persze ahány tájegység, annyi fajta csujogatás, és talán a legjobbakat egyszer majd összeszedem egy csokorba.

7. angyalbögyölő ~ ismét egy étel. A nudli népies kifejezése. És mindenkien a fantáziájára van bízva, vajon miért vagy miről kaphatta a nudli ezt a szerintem nagyon is aranyos nevet.

8. pendely ~ azt hiszem, ebben a szóban teljesedik ki az ly betű és a néptánc iránti imádatom.

9. forgótőke ~ hát igen, a többihez képest, ez egy kimondottan modern szó, de azt hiszem munkahelyi ártalomnak is nevezhető, hogy bekerült a legkedveltebb szavaim közé.

10. telihold ~ talán mert a nők 80%-ára hatással van a telihold. Nálam ez abban nyílvánul meg, hogy nem tudok aludni, ami élménynek nem túl kellemes, maga a szó mégis valamifajta szépséget áraszt magából.


+1. mini és a mono ~ bár magában semmi értelme nincs, aki érti, tudja miért került fel a listámra

Ha az idegen nyelveket nézzük, nálam az abszolút kedvenc, ami bár nem szó, hanem kifejezés, az angol Look at me! . Hihetetlenül dallamosnak, és szépnek találom.


Ajánlom ezt a játékot sógornőmnek, akinél már több hasonló listát is felleltem.

1 megjegyzés:

  1. Szia! Klassz kis lista. Köszönöm:) Megcsinálom, bár ezzel elég magasra tetted a lécet:))))

    VálaszTörlés