2009. július 15., szerda

Egészséges édesség, azaz müzli minden mennyiségben


Hízókúra ide, hízókúra oda, ha édesség hiányom van mindig a müzliért nyúlok a szekrénybe.

Sosem szerettem a csokit igazán, bár bevallom töredelmesen, ha megkívánom, akkor egy tábla csokit is megeszem egy ültő helyemben. De ha csokiról van szó, akkor minél "ét"-ebb, annál jobb. Azaz a csoki kakaó tartalmának közelítése a 100 %-hoz és a csoki iránti étvágyam egyenes arányosságban vannak egymással.
Nagyon szeretem a különleges "darabokat". Édesanyám most egy csilis csokival lepett meg. Egyenlőre még várat magára a szekrényben, míg az a bizonyos étvágy elhatalmasodik rajtam, de idővel garantáltan el fog fogyni.
Nagy kedvencem most, lévén a gyerekkor még nem volt olyan messze, a citromos pattogó cukorkás csoki. Egy hibája van, hogy nem étcsokiból van, de hát senki sem lehet tökéletes, még a csokifajta kitalálója sem. Azért nagyon mókás dolog, ahogy a cukor darabok felrobbannak az ember szájában, miközben visszaemlékszik a gyermekkorára.

De térjünk vissza a müzlire.



Teljesen mindegy, hogy milyen fajta, milyen márkájú, és hogy mi van benne. Egy tál müzli egy kanál mézzel és natúr joghurttal tökéletes kiegészítő, ha vacsora után még egy kis édességre vágyom.
Tudtam, hogy egészséges, hogy vitaminok vannak benne, de hogy mire jó, milyen vitaminokat tartalmaz, annak ezidáig nem néztem utána.

De íme egy kis szösszenet az összegyűjtött információkból:
~"Az ideális müzli ötféle gabonából áll: búzából, árpából, zabból, kölesből és rozsból."
Bevallom töredelmesen, még sosem néztem meg, hogy az általam kedvelt müzlik milyen gabonából készülnek, de pótolni fogom a hiányosságomat. Az biztos, hogy zab mindig kerül a tálkámba, mert azt vettünk csak úgy magában.

~"A müzli elfogyasztásával számos vitaminhoz (B1-, B2-, B6-, B12-vitaminhoz), továbbá ásványi anyagokhoz (vashoz, mangánhoz, rézhez, káliumhoz, magnéziumhoz), ezenfelül az emésztéshez szükséges ballasztanyagokhoz jutunk."
Meg lettem volna lepve, ha ez a sokféle növény nem tartalmazna egy csomó vitamint. Persze azért a szükséges mennyiség nagy részéhez máshonnan kell hozzájutnunk, de legalább jó tudni, hogy amit eszünk az nem csak finom, hanem egészséges is.

~"Az igazi müzlinek 3 fontos alapanyagot (gabonafélék, gyümölcsök, magvak) kell tartalmaznia.
Gabonafélék: búza, rizs, árpa, zab, rozs, valamint az ezekből készülő pelyhek.
Magvak: dió, mogyoró, napraforgómag, fenyőmag, tökmag, mandula, kesudió, pisztácia, lenmag, szezámmag stb.
Gyümölcsök: aszalt gyümölcsök, de a legjobb a friss idénygyümölcsök"
Ez a legjobb része a dolognak, mert a felsoroltak közül mindegyiket szeretem. Teljesen mindegy, hogy mi van a kamrában, vagy hogy az embernek éppen mihez van kedve, nyugodtan kompinálhatja az összetevőket.



A müzliről további információk és a saját készítésű müzlihez recept ötletek itt és itt.

Jó kísérletezést mindenkinek müzli-ügyben, és finomabbnál finomabb reggeliket, vagy egyéb étkezéseket.

2 megjegyzés:

  1. Szia! "Citromos pattogó cukorkás csoki" hol, ki gyártja...én is, vagyis mi is:))))

    VálaszTörlés
  2. Elvileg a Milkának van citromos pattogós cukorkás változata. A kolléganőm a Lidl-ben, vagy az Aldiban szokta beszerezni. Nem tudom, mert ezt a kettőt mindig keverem.

    VálaszTörlés