2011. december 27., kedd

Stahl Judit féle Calimero kehely

Bevallom őszintén, nem vagyok nagy rajongója Stahl Juditnak, főleg a desszertek terén, mert az esetek 90%-ában muffint készít, az pedig számomra nem szerepel az édességek listáján. Egyszer viszont véletlenül láttam egy tévé műsorát, és egyből megtetszett ez a poharas finomság. Már csak a megfelelő alkalmat kellett megtalálni, hogy kipróbálhassam.
Mivel idén a karácsonyi vacsorakészítés alól friss anyukaként felmentést kaptam, ezért úgy gondoltam, azért valami kis aprósággal mégis készülök, így esett a választás erre a titkos favoritomra.


 1. A kávés zseléhez kézi habverővel kevergetve összemelegítünk 1 dl vizet a 0,5 evőkanál zselatinporral. Forralni nem szabad! Lehúzzuk a tűzről, és azonnal hozzáadjuk az 5 dkg cukrot, az 1 púpos evőkanál instant kávét, a 0,5 dl kávélikőrt és 1 kis narancs reszelt héját.
2. Megvárjuk, hogy a kávés zselé langyosra hűljön. Elosztjuk 6 db borospohár alján és a poharakat 35 percre hűtőbe tesszük. Ezalatt megdermed bennük a kávés zselé.
3. A fehércsokis részhez a 10 dkg fehércsokoládét, az 5 dkg vajat, a vanília kikapart belsejét és az 1 dl tojáslikőrt gőz fölött kevergetve összeolvasztjuk. Amíg kihűl, habbá verjük a tejszínt.
4. A tejszínhabba fakanállal beleforgatjuk a tojáslikőrös-fehércsokis keveréket. Az egészet arányosan szétosztjuk a poharakban, és legalább 20 percre visszatesszük a hűtőbe.
5. A csokimázhoz az 5 dkg étcsokoládét és az 1 dl habtejszínt gőz fölött kevergetve összeolvasztjuk. Miután kihűlt, arányosan rákanalazzuk a desszertek tetejére.
6. Tálalásig a desszerteket hűtőben tartjuk, hogy megdermedjen rajtuk a csokiréteg.

Az eredeti desszert itt található.

A poharas finomság nagy sikert aratott, bár megállapítottuk, hogy ez egy tipikus női desszert, és azt is, hogy legközelebb a legfelső réteg némi finomításra szorul, mert az étcsokoládé ellenére nagyon édesnek találtuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése